Иде нова неизвестна творба на Толкин

Феновете на Дж. Р. Р. Толкин ги очаква нов пир за душата - 35 г. след смъртта на култовия фентъзи писател ще бъде публикувана неговата последна и абсолютно неизвестна досега книга - "Легенда за Сигурд и Гудрун", съобщава БГНЕС.

Творбата представлява Толкинова версия за известните персонажи от скандинавската митология Сигурд и Фелсунг, както и за падението на Нибелунгите.
Авторът я пише по времето, когато спечелва признание за "Билбо Бегинс или дотам и обратно" (оригинално заглавие: "Хобитът") - повече от 20 г. преди да завърши трилогията "Властелинът на пръстените". Това е периодът 1920-1930 г. - времето по което Толкин преподава в Оксфордския университет.

"Легенда за Сигурд и Гудрун" така обаче и не вижда бял свят и сега от архива на писателя я изважда синът му. Кристофър Толкин е редактор на книгата, подобно на още други три произведения, също публикувани от него след смъртта на баща му - "Силмарилион" (изд. 1977 г.), "Роверандом" (1997) и "Децата на Хурин (2007). Последната, която Дж. Р. Р. Толкин започва да пише още през далечната 1918 г., 84-годишният понастоящем Кристофър дописва в съавторство със сина си Адам, внук на Толкин.

"Легенда за Сигурд и Гудрун" ще бъде придружена с илюстрации от Алън Лий, работил по филмови ескизи по произведения на Толкин.

Трябва все пак да се отбележи, че според някои литературни критици самият Кристофър Толкин, а не баща му, е автор на "неизвестните" книги. Става дума най-вече за "Децата на Хурин" и предстоящата "Легенда за Сигурд и Гудрун", тъй като "Силмарилион" - това е всъщност планина от неизползвани бележки на Дж. Р. Р. Толкин към "Властелина на пръстените", подредена от сина му Кристофър с комерсиална издателска цел.

Източник: Standart News